February 29, 2008

The maaaad scientist!

Εδώ θα βρείτε έναν ήχο που -λογικά- θα μπορείτε να ακούσετε αν είστε κάτω των 25, αλλά όχι αν ανήκετε σε μεγαλύτερες ηλικίες! Αυτό οφείλεται στην ελάττωση της ευαισθησίας του αυτιού με την πάροδο του χρόνου (πρεσβυακοϊα) (η οποία με τη σειρά της οφείλεται σε...? Κάποιος που ξέρει? Κυρία βιολόγε μας?).
Κάντε τη δοκιμή! Εγώ το δοκίμασα με την αδερφή μου (ετών 11) & τη σεπτή Μητέρα® (ετών 40-δεν-επιτρέπεται-να-πω-δημόσια-πόσο). Σε επίπεδα οπού εγώ το άκουγα, χωρίς όμως να με ενοχλεί, η αδερφή μου κόντευε να τρελαθεί και η Μητέρα® δεν άκουγε τίποτα (ναι, ΟΚ, παραδέχομαι πως εντυπωσιάστηκα)!

Ακόλουθες δοκιμές με χρήση ειδικού software (λέμε τώρα) κατέληξαν πως το "κατώφλι" ακοής της αδερφής μου βρίσκεται στα 19-19.5 kHz (στους εγγείς υπερήχους), το δικό μου στα 16 kHz και της Μητέρας® γύρω στα 13 kHz.

[via] [via]

2 comments:

Anonymous said...

Η εξήγηση της πρεσβυακοϊας είναι σχετικά απλή,αλλά χρειάζονται μερικές ελάχιστες γνώσεις ανατομίας και φυσιολογίας. http://universe-review.ca/I10-85-cochlea2.jpg
Εδω φαίνεται σχηματικά ο κοχλίας,το όργανο που μετατρέπει την ενέργεια των ακουστικών κυμάτων σε σήματα για τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Η ωοειδής θυρίδα (oval window) παραλαμβάνει τα ακουστικά κύματα και τα μεταφέρει στο εσωτερικό του κοχλία όπου ταξιδέυουν κατα την φορά των πράσινων βελών και τελικά εκτονώνονται στην στρογγυλή θυρίδα.(αλλιώς ο κοχλίας θα έσκαγε!). Στην διαδρομή τους αύτη τα κύματα ταξιδέυουν παράλληλα
σε μία μεμβράνη,την βασική μεμβράνη
(basilar membrane στο σχήμα). Η βασική μεμβράνη λοιπόν έχει διαφορετικό πάχος σε όλο της το μήκος,ξεκινώντας λεπτή κοντά στις δύο θυρίδες και παχαίνοντας προς το κέντρο του κοχλία. Από τη φυσική γνωρίζουμε οτί οσο πιο παχία είναι μια μεμβράνη τόσο χαμηλότερη συχνοτητα συντονισμού έχει.Άρα τις υψηλές συχνότητες τις ακούει το λεπτο τμήμα της βασικής μας μεμβράνης και τις πιο μπασες το παχύ.(κάθε τμήμα της μεμβράνης ακούει συγκεκριμένη συχνότητα!!!!!) Πάμε στην ουσία τώρα:όσο περνάνε τα χρόνια αυτή η μεμβράνη σκληράινει(ενώ κάποια άλλα δυστυχώς όχι!!!!!!!!!!!!) και γίνεται όλο και πιο δυσκίνητη.Άρα χρειάζεται πιο δυνατός ήχος για να την κινήσει.(καλύτερα συντονίσει).Γι αυτό η Μητέρα δεν μπορεί να ακούσει
τον ήχο που της έβαλες στην ένταση πού μπορεί η μικρή σου αδελφή.Φυσικά όμως αυτό αφορά μόνο τις υψηλές συχνότητες όπου η μεμβράνη είναι λεπτή και ευαίσθητη.... έλπίζω να σε κάλυψα λίγο.Πάρε και μία εικόνα της συνολικής ανατομίας του ωτός!
http://www.vestibular.org/images/ear_diagram_lg.gif

Markos said...

Wow φίλτατε ιστιοποδηλάτη! Σ'ευχαριστώ για την (υπερ)πλήρη απάντηση...

Καλώς όρισες στο τσαρδί μας!!!